Valg af kæledyr

I hovedparten af de danske hjem findes der kæledyr, og dette skyldes flere årsager, og det er især for at give enlige selskab samt give børn en ven og legekammerat og endvidere styrke børnenes ansvarsfølelse.

Men det er ikke altid fryd og gammen at have kæledyr, da de både skal have opmærksomhed, motion, foder, rengøring, vaccinationer o.l., så det er både forbundet med udgifter samt ansvar at holde kæledyr.

Der findes mange fordele og ulemper ved hver type kæledyr, så her kommer lidt hjælp i forbindelse med gode råd til valget af kæledyr i jeres familie. I de fleste tilfælde er det børnene der presser på for at få kæledyr, som de lover at tage sig af i hverdagen, og det kan også være en rigtig god idé at få et eller flere kæledyr i hjemmet.

 

Overordnet om kæledyr

I de fleste tilfælde vil det være en givtig oplevelse at være sammen med et barn om at passe kæledyr og lære barnet ansvarlighed og anstændighed.

De voksne skal helst være interesserede og engagerede, da barnet ofte vil miste interessen for kæledyret, hvis de voksne er ligeglade. Men man bør finde et passende kæledyr, som man kan overkomme at passe.

Generelt er krybdyr, slanger og padder lette og billige at passe, mens kaniner og andre gnavere kræver en noget større opmærksomhed. Hunde kræver temmelig meget opmærksomhed, idet de også skal have regelmæssig motion sammen med opmærksomhed og leg. Man skal i øvrigt kende til allergier, før man beslutter sig for et givent kæledyr, idet man måske kun kan holde ud at være sammen med krybdyr og fisk, der jo ikke har pels. Fugle kan de fleste også klare uden problemer med allergi, så der er jo mange kæledyr at vælge imellem.

 

Fordele og ulemper

Her kommer en opsummering for udbredte typer af kæledyr, hvor man kan se startudgifterne, e årlige udgifter til foder samt fordele og ulemper ved dette valg.

  • En ørkenrotte koster omkring 150 kr., men man skal typisk starte med diverse udgifter på 700 kr. De årlige udgifter til foder er omkring 1.500 kr. En ørkenrotte er nem at passe, og den kræver ikke opmærksomhed hele tiden. En ørkenrotte kræver dog et ret stort bur, og den er meget social og aktiv.
  • En hamster koster har samme udgifter som en ørkenrotte, og hamstre er renlige dyr, så rengøringen er nem. Ulemper ved hamstre er, at de oftest sover om dagen, mens de er aktive om natten. De kræver altid frisk foder og vand, de er følsomme overfor træk og kulde, og desuden bliver de højst 2-3 år gamle.
  • En undulat koster omkring det samme i udgifter som hamstere og ørkenrotter, og de kan være meget tamme. Undulater skal undertiden have muligheden for at flyve.
  • Katte koster som regel ikke meget i startudgift, men kattemad kan nemt koste op mod 5.000 kr. årligt, og man skal som regel også købe diverse genstande for mere end 1.000 kr. i begyndelsen. Katte er nemme og stille dyr, der kan klare sig selv, men desværre fælder de ofte, og kattebakken skal dagligt rengøres. Katte kan ødelægge møbler og tøj med deres skarpe kløer.
  • Akvariefisk er nemme at have med at gøre, og de koster omkring 1.000 kr. om året til foder og lidt i starten til akvarium, og akvariet skal jævnlig rengøres.
  • Marsvin koster omkring 200 kr., og man skal bruge omkring 1.000 kr. i starten, mens de årlige udgifter til foder bliver mere end 2.000 kr. Marsvin er bløde, fredelige og kælne. De er nemme at passe, og de kræver ikke meget plads. Desværre er det flokdyr, så man skal mindst have to marsvin ad gangen, og de larmer en del.
  • En kanin koster omkring 300 kr. samt 1.200 kr. i startudgifter, mens foderudgifterne kommer op på ca. 3.000 kr. Kaniner er nogenlunde som marsvin, men de vil gerne bo udendørs og have lidt mere plads at røre sig på.
  • Hunde koster ofte fra 500 kr. og opefter alt afhængigt af racen, og man starter som regel med at bruge 2.500 kr. til diverse genstande, hvorefter udgifter til hundemad kan overstige 5.000 kr. årligt. Hunden er et trofast kæledyr, som hele familien elsker. Hunde har dog brug for meget plads, foder samt motion, og de kan både savle, fælde, gø, og de skal ofte vaccineres og forsikres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *